سلام.
تقریبا همه ـمون میدونیم تو سطح شهرها، معابر از طرف شهرداری نامگذاری شدن (بزرگراه فلان، بولوار فلان، کوچه فلان، …). حالا برخلاف شهرها، معابر برون شهری کشور ما که زیرنظر راهداری ـه نامگذاری رسمی ندارن، نهایتاً بین مردم معروف بشه که این جاده، مثلا جاده نیشابور به سبزواره، وگرنه به صورت رسمی اسمی (متنی) روش گذاشته نشده. (البته غیر از بعضی از آزادراه ها که اسم منحصر به فرد دارن).
اما از طرف دیگه، خیلی از جاده های کشور، مشمول سیستم شماره گذاری ملی راه ها میشن، مثلا آزادراه شماره یک قزوین رو به رشت متصل میکنه و همینطور برای بزرگراه ها یا سایر جاده های کشور.
.
حالا سوال اینجاست، با توجه به اینکه نام رسمی به صورت متن برای جاده ها وجود نداره و ممکنه در نامگذاری این معابر اختلاف نظر پیش بیاد و کار رو مختل کنه:
“نظر شما در مورد نحوه نامگذاری معابر برون شهری، چیه؟”
نامگذاری معابر برون شهری
به نظر من برای معابری که مثالش رو هم زدید و بر اساس شماره گذاری ملی راه ها نام گذاری شدند عددش به عنوان نام اصلی گذاشته بشه مناسبتره و نام های دیگرش در تگ های دیگه قرار داده بشه. بسیاری از جاده های دیگه هم حتی نامگذاری به صورت عدد دارند. ضمنا برای شهر تهران این نامگذاری های درون شهری به صورت عدد وجود داره و سه رقمی هستش. اونجا هم حتی میشه عدد گذاشت. این که اپلیکیشن های مختلف چه جور از نام ها استفاده کنند بستگی به خودشون داره.
به نظرم اول، شماره بینالملی راه و جهت اون، سپس نام رسمی راه، سپس نام محلی اگر موجود بود طبق یک الگوی تنظیم شده
مردم شماره گذاری ملی رو نمیشناسن، مثلا اگه به جای جاده فیروزکوه، شماره ملی روی نقشه نمایش داده بشه هیچکسی نمیشناسه جاده رو و نقشه دیگه کاربردی نیست.
اگه OSM رو در بطن خودش یک نقشه بدونیم حرف شما درسته اما در واقع اینطور نیست OSM یک دیتابیس بزرگ هست. در واقع وظیفه ما غنی کردن این دیتابیس هست(مثل سوپرمارکت بزرگی که چندین برند برای هر محصول داره) و این که هر شرکت یا شخصی از کدوم داده استفاده میکنه تصمیم خودشه. مثلا در این مورد ما تمام نام ها رو وارد می کنیم بعد ممکنه شما در اپلیکیشن خودتون نیاز به اسامی رسمی ندارید و خب استفاده نمی کنید اما من در اپلیکیشن خودم نیاز به شماره های بین المللی دارم. اگه طبق نظر شما جلو بریم من نمیتونم از نقشه استفاده ای داشته باشم به دلیل فقدان اطلاعات مورد نیازم.
اما دو مورد هست
اول این که این اطلاعات در چه فیلد هایی قرار بگیره
و دوم این که باید یک وحدت رویه ای باشه تا استفاده کننده دچار مشکل نشه
البته صحبت شما در مورد اینکه شماره راه ها برای عموم مردم شناخته شده نیست درسته، اما خب قرار نیست فیلد name برای ثبت اسامی که در محاوره استفاده میشن استفاده بشه.
ویکی برای اسامی محلی، loc_name رو پیشنهاد میده.
از طرف دیگه، باید بدونیم شماره راه، جایگاه خودش رو در فیلد ref داره، اما به هر حال با توجه به توصیه ویکی به ثبت اسم روی تابلو در name، ما فقط شماره راه رو به عنوان یک شاخصه اصلی رسمی میتونیم داشته باشیم، چون فکر نمیکنم راهداری ها اسم خاص برای جاده ها انتخاب کنن.
سلام
بنظر من در کل لزومی به اینگونه نامگذاریها (که مبدا و مقصد یک مسیر رو بعنوان نام بهش برچسب بزنن) نیست. البته وجود همچین نامی هم مشکلی ایجاد نمیکنه. ولی وقتی مثلاً یک جاده نام داره و اون “جاده ۷۱” هست دیگه کار درستی نیست اسمشو بذاریم “بندرعباس-تهران” یا “تهران-بندرعباس”.
اینکه در تگ name فقط از عدد مربوط به اون مسیر استفاده کنیم هم کار درستی نیست چرا که برای اون حالت تگ مربوط به خودش وجود داره و اون تگ ref هست.
name=جاده ۷۱
ref=71
اینکه یه عدهای از مردم یه چیزی رو نمیشناسن دلیل نمیشه که ما اساسمون رو بر اون چیزی که اونا میشناسن بذاریم، بهتره که ما بهشون حالت درست رو بشناسونیم، باید توجه داشته باشیم که ما داریم یک دیتابیس رو کامل میکنیم نه صرفاً یک نقشه رو و هر دیتایی که وارد میکنیم بهتره که یک پایه و اساس داشته باشه تا کمتر رنگ سلیقه ورزی شخصی رو توش ببینیم چرا که سر منشا همهی اختلاف نظرها همین سلیقهای رفتار کردنه.
همونطور که در ابتدای صحبت گفتم و هیچ لزومی به اینگونه نامگذاریها نمیبینم و بازم تاکید میکنم که وجود همچین نامهایی هم مشکلی ایجاد نمیکنه البته بشرط اینکه اون مسیر واقعاً یک نام یا کد گذاری رسمی و مشخص نداشته باشه.
معمولن نقشهها و بهطور کلی پلتفرمهای متنباز، بر اساس جوامع محلی محور کار میکنند و اولویت گذاری میکنند.
تمام نظرات دوستان درسته و بخش بزرگی از مسئله رو جواب میده.
من هنوز روی نظر قبلی خودم هستم، همهی موارد رو میشه در فیلد خودش لحاظ کرد، مهم تهیه روش یکسانه…
اتفاقن اینکه نام محلی در یک نقشه دیده شه، نشانهی بهتر بودن اون نقشهست.
همچنین مخاطب نقشه، الزامن یک دولوپر نیست. از همه قشری هست. بایستی فرقی ایجاد بشه که فقط بخاطر رایگان بودنش سراغش نیان. بخاطر کامل بودنش جای گوگل مپس رو بگیره.
دوستان، اینجا یک جامعهی متنباز با ایدههای بسیار و باز هست. این مورد رو باید در نظر داشت.
وقتی همه تگ ها کامل باشن مشکلی نیست، اما بیشتر بحث من در مورد چیزی بود که روی نقشه کاربر میبینه که خوب به قول دوستان توسعه دهنده هر نرم افزار خودش میتونه تصمیم بگیره کدوم تگ رو به کاربر نمایش بده، مثلا نقشه اپل روی زوم بالا فقط شماره مسیر رو نمایش میده و روی زوم پایین هم اسم و هم شماره رو نمایش میده. بنظرم اگه تغییر نام قراره انجام بشه قبلش اعلام بشه تا توسعه دهنده هایی مثل اسنپ شوکه نشن و باعث عدم اعتماد به osm نشه.
کسی برای شرکتهای تجاری ادیت نمیکنه اینجا.
شرکتهایی مثل جایی که نام بردید، به محض رفع تحریم، از گوگل استفاده خواهد کرد، همچنانکه قبلن انجام داده بود. منتها با شرکتهای واسط.
البته که سوییچ به نقشه متنباز خوبه و زحمت دوستان رو نشون میده. از طرفی باید دید متنباز بودنش باعث شده از osm استفاده کنند یا رایگان بودنش یا تاثیر تحریم.
مثلن شهرداری تهران هر ساله تصویر ماهوارهای شهر رو میخرید. دوسال اخیر بخاطر تحریم، موفق به این کار نشده و از گوگل ارث استفاده میکنند…
طبیعتاً اگر جاده ای نام رسمی نداشته باشه باید دید به چه اسمی معروفه. مثلا «جاده چالوس» اسم راهیه که بین تهران و چالوس کشیده شده و همه جای ایران به همین اسم معروفه. تکلیف تگ name برای اینجور جاده ها روشنه.
اگر جاده اسم معروفی نداشته باشه به هیچوجه نمیشه از شماره بین المللی جاده در تگ name استفاده کرد چون اون خودش تگ مخصوص داره. کسانی که ترجیح میدن این شماره ها رو در نقشه ببینند باید از نرم افزارهایی استفاده کنند که امکان نمایش اون تگ رو داشته باشه. ویرایش نقشه طوری که اپ مورد نظر ما نقشه رو اونطور که ما میخواهیم برامون نمایش داده بشه کار درستی نیست و osm این کار رو نهی کرده.
به نظرم وقتی جاده اسم روشنی نداره یا اختلاف هست بین کاربران، خالی موندن تگ name بهتر از اینه که بخواهیم شماره جاده رو توی تگ name تکرار کنیم. اصولاً تکرار داده ها در هر پایگاه داده ای کار اشتباه و بیفایده ایه.
درود
من یک توسعهدهنده هستم و به خاطر تحریمها تصمیم به استفاده از osm گرفتم. اول اینکه استفاده از osm هم در کل رایگان درنمیاد چون فقط نقشه رایگانه و عملا برای استفادهٔ واقعی و تجاری باید پول پرداخت کنیم، چون osm هزینهٔ پردازش کاشیها رو نمیده، بنابراین یا باید هزینهٔ سرور و نیروی متخصص رو بدیم یا از خدمات شرکتهای خارجی مثل mapbox یا داخلی مثل نشان یا مپ استفاده کنیم. پس خدماتی که میگیریم در نهایت رایگان نیستن. به عنوان توسعهدهندهای که با توجه به عدم الزام رعایت قانون کپیرایت تو ایران میتونه از هر نرمافزار غیر رایگانی بدون پرداخت هزینه اصلی استفاده کنه، همیشه ترجیحم نرمافزارهای متنباز بودن به شرط دارا بودن کیفیت و قابلیت استفادهٔ تجاری. پس اگر تحریمها رفع بشن ولی osm نیاز ما رو برطرف کنه، دستکم ما، به استفاده از googlemap برنمیگردیم.
سپاس از همهٔ دوستانی که برای بهتر شدن osm تلاش میکنن.
درسته ما برای شرکت های های تجاری یا حتی غیر تجاری ادیت نمیکنیم، فقط میگم اعلام بشه از قبل که باعث عدم اعتماد به osm نشه. وگرنه به شخصه اگه صبح بیدار بشم و ببینم همه چی تغییر کرده برای خودم مهم نیست ولی ترجیح میدم بخاطر اعتماد شرکت ها (چه تجاری چه غیر تجاری) به osm، بهبودهایی که روی نقشه میدم یوزرهای بیشتری ازش بهره ببرن
و اینکه شرکت ها بعد از قطع سراسری اینترنت، از osm استفاده کردن و ربطی به تحریم ها نداشت.
موافقم. هیچ تصمیم خلق الساعه ای خوب نیست. برای اطلاع رسانی های این چنینی گزینه های ایمیل، کانال تلگرام و از همه مهم تر توییتر وجود داره و باید اطلاع رسانی بشه
قدری که من میفهمم اینه که اگر جادهای اسم رسمی نداره، نباید براش اسم گذاشته بشه. مخصوصا که (بنا به تجربه اخیر) ممکن است اختلافات محلی بر سر نامگذاری شهرها یا جادهها وجود داشته باشد.
اما به نظرم باید دید عرف جاری در osm چیست. مثلا در جایی از فرانسه میتوان دید ضمن اینکه جادهها شماره دارند، برخیشون نام هم دارند. باید دید چه مبنایی در جاهای دیگر جاری است.
نظر به این که این موضوع، یک بحث کلان است و میتواند کل نقشهکشی در کشور را تحت تاثیر قرار دهد و باعث حذف بخشی از اطلاعات از نقشههای موجود شود، استفاده از تجربیات دیگران برای رسیدن به تصمیم دقیقتر لازم است.
در این مورد صحبت شد که کلا معابر برون شهری ما اسم رسمی ندارن، نه که جمله رو شرطی کنیم و بگیم “اگه نداشته باشه”، چون واقعا اسم رسمی ندارن.
و البته جاده چالوس، جاده ای با مبدا تهران نیست، ابتدای جاده از کرج شروع میشه. اما این رو باید در نظر بگیریم که کلا چند تا جاده داریم که به اسم خاصی معروف هستن.
من اینجا مینویسم:
جاده قدیم کرج
جاده مخصوص کرج
جاده هراز
جاده چالوس
جاده شاندیز
چه وجه شباهتی بین اینها هست؟ مبدا همه ـشون شهرهای بزرگ تهران و مشهد هستن که صرفا با نامگذاری محلی مردم منطقه به سایر مردم هم رسیده و معروف شده
اما چندتا از این قبیل جاده ها داریم؟ قطعا انگشت شمارن و نه میشه تعمیم داد و نه میشه استثنا قائل شد. (از این نظر نمیشه استثنا قائل شد چون اصلا با هدف تهیه دستورالعمل های ویرایش نقشه مخصوص ایران، این مطلب رو مطرح کردیم)
در نهایت با این سخن شما که هر داده تگ مخصوص خودش رو داره هم کاملاً موافقم و معتقدم که نامی که جاده به اون معروفه یک جور loc_name هست، نه name.
سلام،
فکر میکنم باید به تابلوها هم توجه کنیم. چون برخی جادهها بهصورت تکهتکه نامگذاری شدهاند مثلاً بخش ابتدایی جادهٔ اراک-قم (جادهٔ ۵۶) روی تابلو «بزرگراه معصومیه» نامیده شده و این قسمتی است که از بخش معصومیه عبور میکند، در نتیجه نمیتوانیم برای سرتاسر یک جادهٔ بخصوص مثل جادهٔ ۵۶ یک تصمیم واحد بگیریم.
با آوردن شمارهها در برچسب مخصوص موافقترم چون اینجوری دادهٔ تکراری ذخیره نمیکنیم و هم اینکه امکان بهرهبرداری بهتری به نرمافزارها میدهد.
بله درسته
یک جاده در طول مسیر خودش از جاهای زیادی میگذره که نامهای مشخصی دارن مثلاً کمربندی شهرها، فکر کنم منظور بیشتر قسمتهایی از مسیر بود که نامگذاری مشخص و رسمیای ندارن.
در این موارد ریلیشن بهتر نیست مثلا جاده ۹۵ شمالی که از شهر ما میگذره بخشیش جاده زاهدان-نهبندان، نهبندان-بیرجند و بیرجند-مشهد هست حالا ما این مقاطع رو داشته باشم و در کل اون جاده رو ۹۵ شمالی نامگذاری کنیم؟
سلام
ببخشید متوجه سوال نشدم